Acupunctuur

Acupunctuur vormt een onderdeel van de Traditional Chinese Medicine, waarbij naalden worden gebruikt om de weerstand van het lichaam te vergroten en het zelf genezend vermogen van het lichaam te stimuleren. Dit wordt bereikt door tijdens een acupunctuurbehandeling dunne, steriele wegwerpnaalden in het lichaam te steken om de stroom van Qi te beïnvloeden.

Qi bevindt zich overal in het lichaam, maar stroomt voornamelijk via meridianen. Deze meridianen lopen door het hele lichaam en staan in verbinding met verschillende lichaamsdelen en de organen. Op bepaalde punten van deze banen kan Qi gemakkelijk worden beïnvloed; dit zijn de Acupunctuurpunten waar tijdens de behandeling gebruik van gemaakt wordt.

Door de insertie van naalden op de meridianen kunnen vele aandoeningen verminderd en verholpen worden. Zo kan een acupunctuurbehandeling pijnklachten verminderen, de bloedcirculatie verbeteren en disharmonieën in organen elimineren. Op de pagina Aandoeningen vind je een opsomming van aandoeningen en klachten die met acupunctuur behandeld kunnen worden.

In overleg kan ervoor gekozen worden om naast acupunctuur ook andere behandelingsmethoden toe te passen:

Moxa
Moxa is een andere benaming voor warmte therapie waarbij gedroogd en vermalen Bijvoetkruid (Artemisia Vulgaris) gebruikt wordt als aanvulling op de Acupunctuurbehandeling. Dicht boven de huid genereert langzaam brandende Moxa een warmte die het vermogen heeft om diep in het lichaam door te dringen en zo de koude uit het lichaam te verjagen en de lichaamsenergie te verwarmen, te laten circuleren en te voeden.

Cupping
Bij Cupping worden verwarmde glazen cups op de huid geplaatst. Door de warmte trekken de cups vacuüm op huid en blijven ze op de huid plakken. Door het vacuüm raakt de huid en het onderliggende weefsel goed doorbloedt en kunnen afvalstoffen beter afgevoerd worden. Na een Cupping behandeling kunnen er rode of blauwe plekken op de huid achterblijven, welke na een aantal dagen vanzelf weer verdwijnen.

Oor Acupunctuur
Ons lichaam heeft een aantal plekken of zones van waaruit het gehele lichaam beïnvloedt kan worden. Voorbeelden hiervan zijn de voetzolen, de schedel, de irissen en de oren. Zo bevinden zich in de oren punten waarmee je invloed kunt uitoefenen op de organen, lichaamsdelen en -functies. TCM Clinic Schwab past Oor acupunctuur toe waarbij na de behandeling één of meerdere Vaccaria zaadjes in het oor geplakt worden. Op deze manier kunnen de punten gedurende langere tijd worden gestimuleerd.